[time-nuts] WWVB: measuring local 60 KHz noise

Hal Murray hmurray at megapathdsl.net
Sat May 5 04:08:52 EDT 2018


Review/background:  I have an UltraLink 333 WWVB receiver.  It didn't work.  
Several weeks ago. a discussion here mentioned that the phone cable between 
the main box and antenna needs to be straight through rather than the typical 
reversed.  That was my problem.  With the correct cable, the meter shows 
signal and bounces around such that with practice, I could probably read the 
bit pattern.  But it didn't lock up.

That was several weeks ago.  I left it running.  When I looked last night, it 
had figured out that it is 2018.  I wasn't watching or monitoring, so I don't 
know how long it took.

I assume the problem is noise.  Is there any simple way to measure the noise 
around 60 KHz?  How about not so simple?

Extra credit for a way that others nuts can reproduce so we can compare the 
noise at my location with other locations.

Can any audio cards be pushed that high?  I see sample rates of 192K, but I 
don't know if that is useful.

I'd also like to measure the propagation delays on WWV so a setup for HF that 
also works down to 60 KHz would be interesting.

----------

The UltraLink documentation says the display has a slot for a C or H.  The C is for Colorado and the H is for Hawaii.  Did WWVH have a low frequency transmitter many years ago?  The NIST history of WWVH doesn't mention it.

My guess is a cut+paste from a version that listened to WWV/WWVH.



-- 
These are my opinions.  I hate spam.






More information about the time-nuts mailing list